Deser, który jest w stanie zastąpić mi lody w gorące dni? Deser, po którym nie mam ochoty na owocowy jogurt? A jednocześnie deser zgodny z protokołem autoimmunologicznym? Truskawkowo-kokosowa pianka!
Składniki na 2 porcje:
– 200g truskawek (świeże lub mrożone)
– szklanka mleka kokosowego (domowego lub BIO)
– łyżka oleju kokosowego (BIO virgin)
– żelatyna wołowa (u mnie 2 listki)
– wiórki kokosowe (bez siarki)
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
2. Łączymy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę.
3. Masę wlewamy do foremek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.
4. Po wyjęciu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Deser bez obaw mogą jeść osoby z insulinoopornością (olej kokosowy powoduje, że nie musimy obawiać się o wyrzut insuliny po truskawkach) i chorobami autoimmunologicznymi (kokos jest zalecany). Tym, co mogą wszystko jeść również bardzo smakował :)
Do zrobienia pianki można użyć również innych owoców, jak maliny, borówki, czy jagody :)
Jeśli zostawimy masę dłużej w lodówce, może nam wyjść galaretka. Osobiście bardziej wolę jednak „piankową” formę.
Smacznego i udanego tygodnia :)
Czy to ma być gęste mleczko kokosowe z puszki czy rzadkie mleko kokosowe z kartonu?
Zdecydowanie to gęste mleczko, a nie napój. Pozdrawiam!
Wygląda apetycznie :)
Jakie pyszności! Składniki mam więc spróbuje :)
Smacznego :)