odżywianie

Truskawkowo-kokosowa pianka

Deser, który jest w stanie zastąpić mi lody w gorące dni? Deser, po którym nie mam ochoty na owocowy jogurt? A jednocześnie deser zgodny z protokołem autoimmunologicznym? Truskawkowo-kokosowa pianka!

Składniki na 2 porcje:
– 200g truskawek (świeże lub mrożone)
– szklanka mleka kokosowego (domowego lub BIO)
– łyżka oleju kokosowego (BIO virgin)
– żelatyna wołowa (u mnie 2 listki)
– wiórki kokosowe (bez siarki)

deser8

 

Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
2. Łączymy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę.
3. Masę wlewamy do foremek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.
4. Po wyjęciu posypujemy wiórkami kokosowymi.

deser3

Deser bez obaw mogą jeść osoby z insulinoopornością (olej kokosowy powoduje, że nie musimy obawiać się o wyrzut insuliny po truskawkach) i chorobami autoimmunologicznymi (kokos jest zalecany). Tym, co mogą wszystko jeść również bardzo smakował :)

deser5

Do zrobienia pianki można użyć również innych owoców, jak maliny, borówki, czy jagody :)

deser4

 

Jeśli zostawimy masę dłużej w lodówce, może nam wyjść galaretka. Osobiście bardziej wolę jednak „piankową” formę.

Smacznego i udanego tygodnia :)

 

5 myśli w temacie “Truskawkowo-kokosowa pianka”

Dodaj odpowiedź do Joanna Haśnik Anuluj pisanie odpowiedzi