Biblioteka dietetyka #2

Mam głowę pełną pomysłów na wpisy. W kolejce czeka chociażby PCOS, Metformina, moje treningi, nawodnienie, polecane produkty z supermarketów czy interpretacja badań laboratoryjnych (jeśli macie jeszcze jakieś życzenia, piszcie proszę w komentarzach). Niestety, ze względu na pracę, treningi, a przede wszystkim studia i naukę zaczyna brakować mi doby. Odpowiednia ilość snu jest jednak dla mnie rzeczą świętą i siedzenie po nocach przy komputerze zdecydowanie odpada. Moje nadnercza są najważniejsze! Zrobiłam jednak rachunek sumienia i po sesji postaram się lepiej zarządzać swoim czasem. Myślę, że zyskam chociaż godzinę dziennie, jeśli zrezygnuję (no dobra, ograniczę!) z przeglądania Snapchata czy InstaStory i wpisy będą pojawiać się częściej.

Teraz priorytetem jest dla mnie jednak zaliczenie pierwszego semestru na studiach. Wszystko idzie na razie zgodnie z planem. Nie mam żadnych zaległości. Z ocen też jestem w miarę zadowolona. Szczególnie piątka z ostatniego kolokwium z fizjologii tkanki tłuszczowej i układu pokarmowego to dla mnie powód do dumy. Za to egzamin z fizjologii na tę chwilę mnie jednak przeraża. Do tego dochodzi jeszcze anatomia (chyba najprzyjemniejsza!) i biochemia, którą najprawdopodobniej przełożę na drugi termin. Dzięki temu na naukę do każdego egzaminu będę miała dokładnie tydzień czasu. Niestety, zarówno teraz, jak i na wcześniejszych studiach historycznych, jeśli nie czułam, że jestem w 100 procentach przygotowana, nie szłam na egzamin. Na historii większość egzaminów była ustna. Teraz może „nieszczęsna” biochemia jest pisemna i w formie testu, ale na dietetykę poszłam z pasji i nie chcę zdać przypadkiem, tylko dzięki swojej wiedzy.

W kontekście biochemii, która dla mnie nauczyciela historii z wykształcenia, humanistki, która biologię i chemię miała ostatnio w drugiej klasie liceum i to na poziomie podstawowym, chciałam Wam pokazać bardzo fajną książkę, polecaną na studiach, którą każda osoba zainteresowana dietetyką powinna mieć w swojej biblioteczce. Mowa o „Metabolizmie i żywieniu” pod red. Dana Hortona-Szara. Otrzymałam ją od wydawnictwa Edra Urban&Partner w ramach współpracy (sama zwróciłam się do wydawnictwa po tym, jak zobaczyłam, że zaprzyjaźniona Akademia Dietetyki Sportowej nawiązała z nimi współpracę).

e21

Podręcznik podzielono na części zawierające słownik podstawowych terminów biochemicznych, rozdziały opisujące metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek i aminokwasów, kwasów nukleinowych i witamin oraz rozdziały dotyczące utrzymania homeostazy energetycznej, a także zasad właściwego żywienia i układania fizjologicznej diety całodobowej.

e20

Rozdziały wzbogacono przejrzystymi tabelami i schematami oraz zabawnymi komentarzami, mającymi pobudzać wyobraźnię i ułatwiać przyswojenie wiedzy z zakresu skomplikowanych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka.

e18

Ponadto informacje te uzupełniono i interesująco powiązano z wiedzą kliniczną dotyczącą najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych u człowieka, ich genetycznych podstaw, sposobów dziedziczenia, charakterystycznych objawów klinicznych w różnych schorzeniach o podłożu metabolicznym oraz prób nowoczesnych metod ich leczenia.

Na końcu mamy również test sprawdzający wiedzę z poszczególnych rozdziałów. Bardzo fajna opcja w kontekście nauki pod egzamin.

e16

To chyba najlepsze kompendium wiedzy dla takiego laika z biochemii, jak ja. Wszystko jest prosto, przejrzyście wytłumaczone od podstaw. Nie brakuje rysunków i ciekawostek. Bardzo wartościowy jest również rozdział związany z wywiadem żywieniowym i diagnostyką, choć przedstawione są normy laboratoryjne, a nie funkcjonalne.

Niestety, w wydawnictwie Edra Urban&Partner nakład jest obecnie wyczerpany, a dodruk zaplanowano na maj 2017 roku. Znajdziecie jednak na pewno w bibliotekach.

Z polecanych podręczników akademickim trafił też do mnie „Żywienie. Atlas i podręcznik” Hansa Konrada Biesalskiego i Petera Grimma.

e32

Książka obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka.

e31

Nie brakuje rozdziałów związanych ze składem ciała, gospodarką energetyczną, przyjmowaniem pokarmów, szczegółowym opisem wszystkich składników pokarmowych (węglowodanów, tłuszczy, białek, witamin i składników mineralnych), a także zaleceń dietetycznych w szczególnych stanach żywieniowych czy chorobach.

e30

Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.

e29

Podręcznik możecie kupić obecnie w promocyjnej cenie na stronie wydawnictwa Edra Urban&Partner (tutaj).

Nie ukrywam, że chciałabym robić specjalizację z dietetyki klinicznej (jeśli się uda z dwóch na raz, to ze sportowej również). Tym samym staram się jak najwięcej czytać o zaleceniach dietetycznych w różnych stanach chorobowych. Ucieszyłam się więc, że wydawnictwo Edra Urban&Partner w ramach współpracy przysłało mi również książkę Laurenta Chevalliera „60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych”.

e15

Celem tej książki jest więc pokazanie – na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób – szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia. Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.

e14

Moim zdaniem to powinna być lektura obowiązkowa dla każdego lekarza. Niestety, najczęściej słyszymy z ich ust, że dieta nie ma żadnego znaczenia.

Ze względu na swoje problemy można powiedzieć, że specjalizuję się w dietoterapii chorób tarczycy i zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej. Wielu znajomych pyta mnie jednak często o zalecenia również w innych przypadkach, jak chociażby w dnie moczanowej czy depresji. Jednocześnie próbuję zmienić nawyki żywieniowe rodziców (mama po zawale, ojciec w czasie nawrotu raka). Jednym ze źródeł wiedzy jest właśnie dla mnie ta książka.

„60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” możecie kupić na stronie wydawnictwa Edra Urban&Partner (tutaj). Obecnie również jest w promocyjnej cenie.

Jestem również bardzo zadowolona z książki „Dietetyka kliniczna” Mary Width i Tonia Reinharda. To wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik.

e42

W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego.

e40

Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak: choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta.

e36

W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika. Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych. Dla mnie to ogromne kompendium wiedzy. Jestem naprawdę mile zaskoczona ilością informacji.

Książką możecie kupić w promocji na stronie Edra Urban&Partner (tutaj).

Otrzymałam również od wydawnictwa Edra Urban&Partner dwie książki, które mogą się przydać osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Tym samym chętnie je Wam przekażę!

Pierwsza z nich to „Dieta Paleo dla początkujących” autorstwa Elisabeth Lange.

e13

Książka zawiera sporo cennych wskazówek związanych ze zdrowym stylem życia, aktywnością fizyczną czy wpływem słońca na nasze zdrowie. Zachęca do lepszych wyborów dietetycznych, bez cukru, mleka, glutenu i sztucznych dodatków.

e9

Książka zawiera również dużą liczbą prostych przepisów i wiele praktycznych wskazówek co do przygotowania posiłków. Osobiście skorzystałam chociażby z przepisu na zupę krem z kasztanów!

e8

To fajna propozycja dla osoby, która nie może z różnych względów skorzystać z pomocy dietetyka.

„Dietę Paleo dla początkujących” kupicie tutaj.

Druga książkę, którą chciałabym Wam przekazać to „Dieta z sukcesem. Simple Glyx. Przyjazny indeks glikemiczny” autorstwa Marion Grillparzer.

e28

Nie jestem zwolenniczką takich „uzdrawiających programów”, ale na pewno książka może przydać się osobie, u której stwierdzono insulinooporność i która musi zastosować dietę z niskim indeksem glikemicznym.

e24

Poza wskazówkami dietetycznymi w książce znajdziemy również zalecenia co do aktywności fizycznej i regeneracji. Autorka zachęca do zmian na różnych płaszczyznach swojego życia i to na pewno duży plus.

e22

Nie brakuje również przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym.

Książkę można kupić tutaj.

W marcu wydana zostanie druga część z samymi przepisami (tutaj).

e7

Jak zdobyć książki? Po szczegóły rozdania zapraszam na mój profil na Instagramie i Facebook’u @joannahasnik. Dziś wieczorem przedstawię zasady.

Jednocześnie dziękuję wydawnictwu Edra Urban&Partner za wszystkie nowe pozycje w mojej biblioteczce dietetyka, a Was zachęcam do zapoznania się z ofertą wydawnictwa. Wystarczy kliknąć w poniższe zdjęcie.

edra111

Obecnie jest sporo promocyjnych cen! Warto również skorzystać w programu punktowego oraz bezpłatnej dostawy za zakupy powyżej 100zł.

Warto zaglądać również na profil wydawnictwa na Facebook’u (tutaj), gdzie na bieżąco znajdziemy informacje o promocjach i nowościach.

Niektórzy jeszcze w grudniu skorzystali z dużych 30-procentowych rabatów na książki dla dietetyków, który udostępniałam na profilach społecznościowych.

Na co ja jeszcze poluję? Czekam z niecierpliwością do maja na „Diagnostykę laboratoryjną z elementami biochemii” (tutaj). Z chęcią przeczytałabym także „Choroby wewnętrzne” z serii Crash Course (tutaj). A Wy? Coś wpadło Wam w oko?

Pierwszy wpis z serii znajdziecie tutaj.

P.s. Z ostatniej chwili! Nowa promocja! 

Reklamy

One thought on “Biblioteka dietetyka #2

  1. Witam! Dopiero dziś odkryłam Twojego bloga, bardzo inspirujący a z Ciebie super kobieta! 😊👍💪🏻 Jeżeli mogłabym prosić o wpis o PCOS w przyszłości byłabym wdzięczna. Czy zajmujesz się rownież układaniem diet i pomocą przy problemach z jelitami etc? Pozdrawiam gorąco 😊

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s