Jesień kojarzy mi się z szarlotką. Taką od razu wyciągniętą z pieca, pachnącą cynamonem i duszonymi jabłkami. Nie mogłam się więc oprzeć pokusie upieczenia jabłecznika, oczywiście z racji mojej diety, w wersji bezglutenowej. Jako, że przyszła mi ochota również na budyń, stworzyłam wersję szarlotki z budyniem. Dzięki temu była wilgotna i rozpływająca się w ustach. Była, bo nawet nie wiem, kiedy zniknęła. Ostrzegam, nie jest to niskokaloryczne ciasto, ale zdecydowanie warte grzechu.
Składniki:
🍎 6 jabłek,
🍎 150g mąki jaglanej,
🍎 150g mąki z ciecierzycy,
Do kupienia tutaj.
🍎 100g mąki gryczanej pełnoziarnistej,
Do kupienia tutaj.
🍎 50g mąki z tapioki,
Do kupienia tutaj.
🍎 200g masła extra 82%,
🍎 łyżka masła klarowanego,
🍎 2 jajka L,
🍎 bezglutenowy budyń śmietankowy,
Do kupienia tutaj.
🍎 500ml mleka 3,2%,
🍎 5 łyżek miodu,
🍎 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
🍎 łyżeczka soku z cytryny,
🍎 2 łyżeczki cynamonu.
Do kupienia tutaj.
Przygotowanie:
🍏 mąki przesiać przez sito, wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu,
🍏 dodać zimne masło, jajka oraz roztopione w gorącej kąpieli 2 łyżki miodu,
🍏 wymieszać dokładnie wszystkie składniki,
🍏 z 1/3 ciasta uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę,
🍏 formę (ja użyłam tortowej formy o średnicy 30cm) posmarować masłem i wyłożyć ciasto na blachę, nakłuć widelcem,
🍏 podpiec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut,
🍏 jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, skropić cytryną, poddusić z łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami miodu na maśle klarowanym, odstawić do schłodzenia,
🍏 ugotować budyń według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki miodu, odstawić do schłodzenia,
🍏 na upieczone ciasto wyłożyć podduszone jabłka i zalać budyniem,
🍏 ciasto wyjąć z lodówki i pokruszyć lub zetrzeć na tarce na górę,
🍏 piec ciasto przez około 40 minut.
Wartość energetyczna w 1 z 16 porcji:
ok. 270kcal, w tym: 6g białka, 13,5g tłuszczy i 32g węglowodanów (6g cukrów i 5g błonnika)
Dodatkowe rady:
🍎 najlepiej sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne rodzaje jabłek, ja miałam Jonagoldy,
🍎 można użyć również innych mąk bezglutenowych, jak ryżowej czy owsianej,
🍎 zamiast mąki z tapioki można użyć również mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
🍎 masło można zastąpić roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym,
🍎 do ugotowania budyniu użyłam mleka bez laktozy, można ugotować go również na mleku roślinnym, np. kokosowym,
🍎 miód można zastąpić możecie go zastąpić białym cukrem, stewią, erytrolem, cukrem kokosowym czy syropem klonowym,
🍎ciasto możecie posypać również wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami.
Użyte przeze mnie mąki bezglutenowe i pozostałe składniki możecie kupić w sklepie Fitness-Food.pl z 6-procentowym rabatem na całe zamówienie.
W ostatnim czasie na moim profilach na Facebooku i Instagramie pojawił się również przepis na bezglutenowe ciasto dyniowe z serkiem Mascarpone.
Przepis jest bardzo podobny do tego na ciasto marchewkowe, które możecie znaleźć tutaj.