Lato powoli dobiega już końca. Kończy się sezon na borówki i maliny. Po polskich truskawkach pozostało tylko wspomnienie. Jagody znalezione na wakacjach w kaszubskich lasach były już zwiędnięte. Na szczęście pogoda jeszcze dopisuje. Prognozy na najbliższe tygodnie są bardzo korzystne. Zachęcam Was więc, aby wykorzystać jeszcze sezonowe owoce i na niedzielne spotkanie z rodziną czy znajomymi w ogrodzie czy w parku przygotować ciasto z borówkami, czy malinami. U mnie oczywiście w wersji bezglutenowej, więc przygotowałam dla Was przepis na bezglutenową tartę z galaretką.
Składniki na ciasto:
- 200g dowolnych mąk bezglutenowych (ja użyłam gryczanej, ryżowej, jaglanej i z ciecierzycy),
- 50g skrobi bezglutenowej (u mnie z tapioki),
- 100g zimnego masła (u mnie bez laktozy) i 5g do posmarowania formy,
- 50g miodu (lub syropu klonowego, ewentualnie cukru, ksylitolu, stewii itp.),
- 50ml mleczka kokosowego (żeby ciasto nie było suche),
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Dodatki:
- galaretka bez cukru (u mnie truskawkowa),
- 150g borówek amerykańskich,
- 150g malin.
Przygotowanie:
- Mąkę i skrobię przesiać do miski. Dodać posiekane zimne masło, jajko, mleczko kokosowe, miód i szczyptę soli.
- Ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Formę posmarować masłem. Wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na 5 minut do zamrażarki.
- Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarniku i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
- Na cieście poukładać owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Tartę można podać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Na rodzinne spotkanie przy grillu zrobiłam także ciasto z bezglutenowym budyniem i owocami. Posypałam je posiekaną gorzką czekoladą. Smakowało wszystkim.
W przypadku wersji z budyniem, ciasto przygotowujemy, jak w przepisie. W czasie schładzania gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu (u mnie z mlekiem bez laktozy 3,2%). Gdy lekko wystygnie, wlewamy go na ciasto i dekorujemy owocami. Można posypać posiekaną czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Do tarty można wykorzystać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się np. pokrojone w plastry brzoskwinie lub nektarynki.
Smacznego!