odżywianie

Bezglutenowa tarta z galaretką

Lato powoli dobiega już końca. Kończy się sezon na borówki i maliny. Po polskich truskawkach pozostało tylko wspomnienie. Jagody znalezione na wakacjach w kaszubskich lasach były już zwiędnięte. Na szczęście pogoda jeszcze dopisuje. Prognozy na najbliższe tygodnie są bardzo korzystne. Zachęcam Was więc, aby wykorzystać jeszcze sezonowe owoce i na niedzielne spotkanie z rodziną czy znajomymi w ogrodzie czy w parku przygotować ciasto z borówkami, czy malinami. U mnie oczywiście w wersji bezglutenowej, więc przygotowałam dla Was przepis na bezglutenową tartę z galaretką.

Składniki na ciasto:

  • 200g dowolnych mąk bezglutenowych (ja użyłam gryczanej, ryżowej, jaglanej i z ciecierzycy),

  • 50g skrobi bezglutenowej (u mnie z tapioki),

  • 100g zimnego masła (u mnie bez laktozy) i 5g do posmarowania formy,

  • 50g miodu (lub syropu klonowego, ewentualnie cukru, ksylitolu, stewii itp.),
  • 50ml mleczka kokosowego (żeby ciasto nie było suche),

  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • galaretka bez cukru (u mnie truskawkowa),

  • 150g borówek amerykańskich,
  • 150g malin.

Przygotowanie:

  1. Mąkę i skrobię przesiać do miski. Dodać posiekane zimne masło, jajko, mleczko kokosowe, miód i szczyptę soli.
  2. Ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Formę posmarować masłem. Wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na 5 minut do zamrażarki.
  4. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarniku i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
  6. Na cieście poukładać owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Tartę można podać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Na rodzinne spotkanie przy grillu zrobiłam także ciasto z bezglutenowym budyniem i owocami. Posypałam je posiekaną gorzką czekoladą. Smakowało wszystkim.

W przypadku wersji z budyniem, ciasto przygotowujemy, jak w przepisie. W czasie schładzania gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu (u mnie z mlekiem bez laktozy 3,2%). Gdy lekko wystygnie, wlewamy go na ciasto i dekorujemy owocami. Można posypać posiekaną czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

Do tarty można wykorzystać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się np. pokrojone w plastry brzoskwinie lub nektarynki.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s