Domowy sorbet

McFlurry z Lionem? Waniliowo-czekoladowe z Algidy? Magnum z białą czekoladą? Wszystkie zdecydowanie odpadają. W składzie popularnych lodów można znaleźć bowiem m.in. odtworzone mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy, gumę guam, emulgatory, aromaty, czy inne barwniki. Tymczasem prawdziwe lody powinny składać się z mleka, śmietany i jajek.

Ochota na lody wzięła jednak górę i tak powstał domowy sorbet. Równie pyszny ;-)

sorbet

Na jedną porcję potrzebujemy:
– szklankę mrożonych owoców (mrożonka owoców leśnych z Lidla lub świeże, a następnie zamrożone owoce)
– łyżkę oleju kokosowego
– opcjonalnie łyżkę mleczka kokosowego

sorbet2

Owoce wyciągamy z zamrażarki i zostawiamy na parę minut w temperaturze pokojowej. Następnie blendujemy z roztopionym olejem kokosowym i mleczkiem, dzięki czemu minimalizujemy wyrzut insuliny. I gotowe! 5 minut roboty :)

Deser możemy posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi i migdałowymi.

Osobiście wybrałam owoce leśne ze względu na niewielką zawartość węglowodanów i właściwości antyoksydacyjne, ale spokojnie możemy zrobić również sorbet z mango, ananasa, banana, czy innego owocu. Olej kokosowy możemy zastąpić natomiast masłem Ghee (jest w Biedronce), czy masłem orzechowym.

Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “Domowy sorbet

  1. Pingback: Owoce w diecie | JOANNA HAŚNIK

  2. Pingback: To co Ty jesz? | JOANNA HAŚNIK

  3. Pingback: Domowy jogurt kokosowy | JOANNA HAŚNIK

  4. Pingback: Aby schudnąć, trzeba jeść! | JOANNA HAŚNIK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s