Bezglutenowe ciasto marchewkowe z serkiem Mascarpone

Przyznam szczerze, że słodycze mogą dla mnie nie istnieć, ale kawałkowi ciasta marchewkowego z serkiem Mascarpone nie jestem w stanie się oprzeć. W grudniu robiłam ciasto z polewą czekoladową, ale serek zmiksowany z syropem z agawy nadaje mu absolutnie wyjątkowy smak. Dzięki niemu ciasto nie jest również zbyt suche. Dla mnie akurat to nie był problem, ale dla rodziny czy znajomych owszem. Wilgotną wersją z serkiem Mascarpone byli więc zachwyceni, dlatego poostanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Składniki 

Ciasto:

🥕 500g marchewki,

🥕 300g mąki z ciecierzycy,


Do kupienia tutaj.

🥕 100g mąki gryczanej pełnoziarnistej,


Do kupienia tutaj.

🥕 3 jajka,

🥕 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,

🥕 1/4 szklanki mleka kokosowego,


Do kupienia tutaj.

🥕 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),

🥕 łyżeczka cynamonu,


Do kupienia tutaj.

🥕 2 łyżeczki syropu z agawy (można więcej, wtedy ciasto będzie słodsze).

Krem:

🥕 250g serka Mascarpone (może być bez laktozy)

🥕 2 łyżeczki syropu z agawy (można więcej),

🥕 kostka gorzkiej czekolady.


Do kupienia tutaj.

Ja użyłam tortowej formy o średnicy 30cm.

Przygotowanie:

🥕 marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach,

🥕 połączyć w misce wszystkie składniki ciasta i dokładnie wymieszać,

🥕 przelać masę na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia,

🥕 piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut,

🥕 w międzyczasie zmiksować serek Mascarpone z syropem z agawy,

🥕 po upieczeniu ciasto zostawić do schłodzenia na kilka godzin, a następnie przekroić na dwie równe warstwy,

🥕 połową kremu przełożyć ciasto w środku, drugą posmarować wierzchnią warstwę,

🥕 na górę potrzeć gorzką czekoladę i włożyć na godzinę do lodówki.

Wartość energetyczna w 1 z 16 porcji:

ok. 220kcal, w tym: 7,5g białka, 11g tłuszczy i 24g węglowodanów (6g cukrów i 5g błonnika)

Dodatkowe rady

🥕 ciasto będzie bardziej wilgotne, jeśli dodacie więcej mleka kokosowego. Oczywiście, jeśli nie macie alergii lub nietolerancji na mleko krowie, nie musicie używać roślinnego,

🥕 możecie również użyć innych mąk bezglutenowych, jak jaglanej, ryżowej lub kokosowej,

🥕 zamiast proszku do pieczenia możecie dodać sodę oczyszczoną,

🥕 ja użyłam syropu z agawy, ale spokojnie możecie go zastąpić białym cukrem, stewią, erytrolem, cukrem kokosowym czy syropem klonowym. Gdybym robiła ciasto tylko dla siebie, nie użyłabym żadnego słodzika, bo totalnie odzwyczaiłam się od słodkiego smaku, ale dla rodziny czy znajomych mogłoby być wówczas zbyt wytrawne,

🥕 zamiast oleju kokoswego możecie użyć masła klarowanego czy oliwy z oliwek,

🥕 jeśli unikacie nabiału, możecie zrobić taką polewę czekoladową:

View this post on Instagram

Przyznam szczerze, że słodycze mogą dla mnie w ogóle nie istnieć. Idąc w gości na świąteczne spotkanie pomyślałam jednak, że zrobię i zabiorę ze sobą ciasto, które będę mogła zjeść bez konsekwencji (czyli bezglutenowe), a i rodzina pozna jakieś nowe smaki. Padło na ciasto marchewkowe 🥕🥕🥕 Składniki na 16 kawałków, jak ze zdjęcia: 🥕 ciasto: 500g marchewki, 300g mąki z ciecierzycy, 100g mąki gryczanej pełnoziarnistej, 3 jajka, 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, łyżeczka cynamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki syropu z agawy (można więcej). 🥕 polewa: 5 łyżek kakao, 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, 50g wiórek kokosowych. Przygotowanie: 🥕 ciasto: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przelać na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. 🥕 polewa: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Posmarować przestudzone ciasto i włożyć na 15 minut do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 230kcal, w tym 9g B, 11g T i 28gW (7g cukrów i 6g błonnika). #ciastomarchewkowe #carrots #carrotcake #ciasto #cake #christmas #family #dietetyk #dietetics #nutrition #nutritionist #dietetitian #sweets #glutenfree #nogluten

A post shared by Joanna Haśnik (@joannahasnik) on

🥕 ciasto możecie posypać również wiórkami kokosowymi lub orzechami. Orzechy możecie również dodać do ciasta.

Użyte przeze mnie mąki bezglutenowe i pozostałe składniki możecie kupić w sklepie Fitness-Food.pl z 6-procentowym rabatem na całe zamówienie.

One thought on “Bezglutenowe ciasto marchewkowe z serkiem Mascarpone

  1. Pingback: Przepraszam, ale nie jem glutenu! | Joanna Haśnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s