Przyznam szczerze, że słodycze mogą dla mnie nie istnieć, ale kawałkowi ciasta marchewkowego z serkiem Mascarpone nie jestem w stanie się oprzeć. W grudniu robiłam ciasto z polewą czekoladową, ale serek zmiksowany z syropem z agawy nadaje mu absolutnie wyjątkowy smak. Dzięki niemu ciasto nie jest również zbyt suche. Dla mnie akurat to nie był problem, ale dla rodziny czy znajomych owszem. Wilgotną wersją z serkiem Mascarpone byli więc zachwyceni, dlatego poostanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Składniki
Ciasto:
🥕 500g marchewki,
🥕 300g mąki z ciecierzycy,
Do kupienia tutaj.
🥕 100g mąki gryczanej pełnoziarnistej,
Do kupienia tutaj.
🥕 3 jajka,
🥕 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
🥕 1/4 szklanki mleka kokosowego,
Do kupienia tutaj.
🥕 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
🥕 łyżeczka cynamonu,
Do kupienia tutaj.
🥕 2 łyżeczki syropu z agawy (można więcej, wtedy ciasto będzie słodsze).
Krem:
🥕 250g serka Mascarpone (może być bez laktozy)
🥕 2 łyżeczki syropu z agawy (można więcej),
🥕 kostka gorzkiej czekolady.
Do kupienia tutaj.
Ja użyłam tortowej formy o średnicy 30cm.
Przygotowanie:
🥕 marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach,
🥕 połączyć w misce wszystkie składniki ciasta i dokładnie wymieszać,
🥕 przelać masę na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia,
🥕 piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut,
🥕 w międzyczasie zmiksować serek Mascarpone z syropem z agawy,
🥕 po upieczeniu ciasto zostawić do schłodzenia na kilka godzin, a następnie przekroić na dwie równe warstwy,
🥕 połową kremu przełożyć ciasto w środku, drugą posmarować wierzchnią warstwę,
🥕 na górę potrzeć gorzką czekoladę i włożyć na godzinę do lodówki.
Wartość energetyczna w 1 z 16 porcji:
ok. 220kcal, w tym: 7,5g białka, 11g tłuszczy i 24g węglowodanów (6g cukrów i 5g błonnika)
Dodatkowe rady
🥕 ciasto będzie bardziej wilgotne, jeśli dodacie więcej mleka kokosowego. Oczywiście, jeśli nie macie alergii lub nietolerancji na mleko krowie, nie musicie używać roślinnego,
🥕 możecie również użyć innych mąk bezglutenowych, jak jaglanej, ryżowej lub kokosowej,
🥕 zamiast proszku do pieczenia możecie dodać sodę oczyszczoną,
🥕 ja użyłam syropu z agawy, ale spokojnie możecie go zastąpić białym cukrem, stewią, erytrolem, cukrem kokosowym czy syropem klonowym. Gdybym robiła ciasto tylko dla siebie, nie użyłabym żadnego słodzika, bo totalnie odzwyczaiłam się od słodkiego smaku, ale dla rodziny czy znajomych mogłoby być wówczas zbyt wytrawne,
🥕 zamiast oleju kokoswego możecie użyć masła klarowanego czy oliwy z oliwek,
🥕 jeśli unikacie nabiału, możecie zrobić taką polewę czekoladową:
🥕 ciasto możecie posypać również wiórkami kokosowymi lub orzechami. Orzechy możecie również dodać do ciasta.
Użyte przeze mnie mąki bezglutenowe i pozostałe składniki możecie kupić w sklepie Fitness-Food.pl z 6-procentowym rabatem na całe zamówienie.
2 myśli w temacie “Bezglutenowe ciasto marchewkowe z serkiem Mascarpone”