Uwielbiam kokos w każdej postaci. Tarta z kremem kokosowym od dawna chodziła mi po głowie. W weekend majowy miałam więcej czasu i w końcu zabrałam się do pieczenia.
Przepis planowałam wstawić później, ale po tym, jak wczoraj opublikowałam na swoich portalach społecznościowych zdjęcie tarty, ciągle dostaję prośby o przepis.
Oto i on. Może jeszcze uda Wam się zrobić na niedzielę :)
P.s. Staram się we wszystkim szukać pozytywnych stron. Gdyby nie choroba i protokół autoimmunologiczny, nie zrobiłabym nigdy tak dobrego ciasta. Ani tego jabłecznika (tutaj), ani tego z batatów (tutaj). Restrykcje uczą kreatywności.
Użyłam foremek, które kupiłam w Tesco za kilkanaście złotych. Mają wyciągane dno, dzięki czemu nie ma problemu z wyjęciem ciasta. Myślałam też o mniejszych (te mają średnic ok. 10cm), ale akurat nie znalazłam w sklepach. Spokojnie można też zrobić dużą tartę, ale wolałam nie ryzykować zjedzenia całej :)
Do przygotowania ciasta na dwie tarty potrzebujemy:
– pół szklanki mąki kokosowej
– pół szklanki mąki kasztanowej (można użyć tylko szklanki mąki kokosowej)
– pół łyżeczki soli himalajskiej różowej
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– pół szklanki oleju kokosowego (ja dałam po 1/4 oleju kokosowego i masła ghee, bo uwielbiam ten maślany posmak)
– łyżeczka agar-agar lub żelatyny
– kilka łyżek mleka kokosowego
– opcjonalnie: 4 suszone daktyle
Do przygotowania ciasta na dużą tartę, podwoiłabym ilość składników.
Wykonanie ciasta:
1. W misce łączymy suche składniki.
2. Rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy (i ewentualnie masło ghee). Czekamy aż ostygnie i dodajemy do suchych składników.
3. Daktyle gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości, odsączamy wodę i dodajemy do masy.
4. Łyżeczkę agar-agar lub żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy.
5. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy mleko kokosowe.
6. Wypełniamy ciastem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja mam bardzo stary model bez termoobiegu i informacji o temperaturze. Ciasto ma być w każdym razie upieczone na złoty kolor.
7. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Do przygotowania kremu kokosowego potrzebujemy:
– mleko kokosowe
– opcjonalnie pasta kokosowa
– pół szklanki wiórek kokosowych (bez siarki)
– opcjonalnie pół łyżeczki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
– łyżkę agar-agar lub żelatyny
Wykonanie kremu kokosowego:
1. Mleko wkładamy w kartoniku do lodówki minimum na całą noc. W tym czasie mocno zgęstnieje.
2. Przekładamy schłodzone mleko kokosowe do miski. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel miodu, syropu z agawy lub klonowego. Ubijamy mikserem aż do powstania smug, jak w tradycyjnej śmietanie.
3. Dodajemy wiórki kokosowe. Opcjonalnie można je wcześniej podpiec na patelni na złoty kolor. Całość mieszamy.
4. Rozpuszczamy łyżkę agar-agar lub żelatyny w łyżce gorącej wody. Dodajemy do masy i mieszamy.
5. Wypełniamy masą foremki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6. Na koniec możemy udekorować tarty świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami lub borówkami, ewentualnie posypać prażonymi płatkami kokosowymi.
Smacznego!
Witam, przed chwilą upiekł mi się spód jednakże miałem trochę z nim problemów… Chciałem zrobić tarte na blaszce 23cm więc podwoiłem składniki. Po połączeniu wszystkich składników okazało się, że ciasto się nie lepi. Musiałem dodać jeszcze z 400 ml mleka kokosowego + 100 gram daktyli aby w miarę dało się połączyć składniki. Potem po prostu ciasto wyłożyłem na blaszkę dociskając mocno ale nie lepiło się tak jak „normalne” ciasto. Czy to ciasto powinno być bardziej klejące? Jest to moja druga próba z mąką kokosową i muszę powiedzieć, że za pierwszym razem gdy robiłem naleśniki całkowicie poległem…
Co do użycia blendera to strasznie się zapychał i musiałem w końcu użyć rąk.
Kilka zdjęć:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/bfdb7f50bb90aeb5
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/4d493035e87af896
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f5f7c2df9569b61f
Nurtuje mnie jedna kwestia, czytałam, że truskawki są wolotwórcze, więc jak to jest ze spożywaniem ich w Hashimoto?
Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.
Pierwsze słyszę, naprawdę :) Wszystko coś ma. Etap paranoi mam za sobą :)
hej, narobiłaś smaka, zrobię na następną niedzielę i kradnę przepis, mogę??
Oczywiście :*
A jak zrobic krem z pasty kokosowej??
Pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej i również zmiksować.
A jak postępować z pasta kokosowa???aby zrobic krem kokosowy?
Maka kokoswa/kasztanowa (nie mam polskich znakow, przepraszam)
Tak., obie są dozwolone na AIP.
Czesc,
Czy maka jest mozliwa na AIP? Korzystam z listy Ajwen http://1.bp.blogspot.com/-X16PjbyCVRk/VS-1T6au2QI/AAAAAAAABvo/ag0_AOB36jE/s1600/Zrzut%2Bekranu%2B2015-04-16%2Bo%2B15.11.26.jpg i tam nic takiego nie ma. Szczerze mowiac, gdyby byly takie rzeczy mozliwe, bardzo by mnie to ucieszylo:)))
Maka?