Tarta z kremem kokosowym

Uwielbiam kokos w każdej postaci. Tarta z kremem kokosowym od dawna chodziła mi po głowie. W weekend majowy miałam więcej czasu i w końcu zabrałam się do pieczenia.

t5

Przepis planowałam wstawić później, ale po tym, jak wczoraj opublikowałam na swoich portalach społecznościowych zdjęcie tarty, ciągle dostaję prośby o przepis.

t12

Oto i on. Może jeszcze uda Wam się zrobić na niedzielę :)

P.s. Staram się we wszystkim szukać pozytywnych stron. Gdyby nie choroba i protokół autoimmunologiczny, nie zrobiłabym nigdy tak dobrego ciasta. Ani tego jabłecznika (tutaj), ani tego z batatów (tutaj). Restrykcje uczą kreatywności.

Użyłam foremek, które kupiłam w Tesco za kilkanaście złotych. Mają wyciągane dno, dzięki czemu nie ma problemu z wyjęciem ciasta. Myślałam też o mniejszych (te mają średnic ok. 10cm), ale akurat nie znalazłam w sklepach. Spokojnie można też zrobić dużą tartę, ale wolałam nie ryzykować zjedzenia całej :)

Do przygotowania ciasta na dwie tarty potrzebujemy:

– pół szklanki mąki kokosowej

blog17

– pół szklanki mąki kasztanowej (można użyć tylko szklanki mąki kokosowej)

z18

– pół łyżeczki soli himalajskiej różowej

z4

– pół łyżeczki sody oczyszczonej

– pół szklanki oleju kokosowego (ja dałam po 1/4 oleju kokosowego i masła ghee, bo uwielbiam ten maślany posmak)

z11

z7

– łyżeczka agar-agar lub żelatyny

– kilka łyżek mleka kokosowego

– opcjonalnie: 4 suszone daktyle

blog22

Do przygotowania ciasta na dużą tartę, podwoiłabym ilość składników.

Wykonanie ciasta:

1. W misce łączymy suche składniki.

2. Rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy (i ewentualnie masło ghee). Czekamy aż ostygnie i dodajemy do suchych składników.

t11

3. Daktyle gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości, odsączamy wodę i dodajemy do masy.

4. Łyżeczkę agar-agar lub żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy.

5. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy mleko kokosowe.

t5

6. Wypełniamy ciastem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja mam bardzo stary model bez termoobiegu i informacji o temperaturze. Ciasto ma być w każdym razie upieczone na złoty kolor.

7. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Do przygotowania kremu kokosowego potrzebujemy:

– mleko kokosowe

blog24

– opcjonalnie pasta kokosowa

blog23

– pół szklanki wiórek kokosowych (bez siarki)

z11

– opcjonalnie pół łyżeczki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu

blog20

– łyżkę agar-agar lub żelatyny

Wykonanie kremu kokosowego:

1. Mleko wkładamy w kartoniku do lodówki minimum na całą noc. W tym czasie mocno zgęstnieje.

2. Przekładamy schłodzone mleko kokosowe do miski. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel miodu, syropu z agawy lub klonowego. Ubijamy mikserem aż do powstania smug, jak w tradycyjnej śmietanie.

t3

3. Dodajemy wiórki kokosowe. Opcjonalnie można je wcześniej podpiec na patelni na złoty kolor. Całość mieszamy.

4. Rozpuszczamy łyżkę agar-agar lub żelatyny w łyżce gorącej wody. Dodajemy do masy i mieszamy.

5. Wypełniamy masą foremki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

t2

6. Na koniec możemy udekorować tarty świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami lub borówkami, ewentualnie posypać prażonymi płatkami kokosowymi.

Smacznego!

Reklamy

13 thoughts on “Tarta z kremem kokosowym

  1. Nurtuje mnie jedna kwestia, czytałam, że truskawki są wolotwórcze, więc jak to jest ze spożywaniem ich w Hashimoto?
    Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

  2. Pingback: Pierniczki last minute! | JOANNA HAŚNIK

  3. Pingback: Konferencja, łzy pod pałacem i relaks w Kampinoskim Parku Narodowym | JOANNA HAŚNIK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s